Tuesday, January 22, 2008

Minu elu parim too - seemnekorjaja


Esiteks tahan oelda et need olid 2 yliponevat nadalat vahepeal, kus sain kogeda toelist maa-elu laane-austraalia sisemaal, Ongerupis (suht outback e siis konnumaa juba).

ONGERUP -> YONGER UP e kangurude koht aborigeenide keeles


Moned fotod, jutukillud ja klipid siis et seda edasi anda.
Saak koju


Lambapygamine naabertalus

Soolase veega jarveke lammastele, sees vahid, hetkel paneme pyynised sisse

Lambakoerad Jack ja Bess ute-i (kastiga land cruiser) kastis


See on tegelikult taiesti ponev. Lisan killu oma rannuraamatust


..17 jaanuar. Toopaev on just labi saanud... siis laheb ohk jarsku yha paksemaks, suitsuhaisu tais. Nahtavus vaheneb, punane paike paistab suitsupilvede tagant. Ei olevat tavaline nahtus. Me Inxiga suht hirmul, et votaks siis toast passi ja raha enam vahem ja oleks valmis evakueeruma. Aga peremees pistab uued olled pihku ja laheme siis kolmekesi oma drinkidega autoga justkui vaatamisvaarstust nautima - soidame kaugemale et moista mis toimub. Onneks uut tulekahjut puhkenud pole. Juba teist nadalat mollab 50-75 km kaugusel rahvuspargis tulekahju ja kuna tuul on suunda muutnud tuleb toss suurtes kogustes kah siia. Karm..

Kari aetakse varjualusesse valmis, homme myyakse maha. Homme siis rekka peale.


SAABUMINE FARMI

Parast pikka ootamist ja ise helistamist ja veelkord helistamist voetakse meid lopuks Albany Backpackersi eest koikide oma kompsudega peale ja soit Ongerupi peretytre autos tema soprade vahel algab.

Ongerup - vaga vaga vaike koht soidame vaega kiiresti labi, tundub vaiksemgi kui Sangaste. Mida edasi seda tyhjemaks laheb. Pollud-pollud-pollud, lambad. Tee aares oma jargmisel 18 km-l Ongerupist tallu naeme yht talu veel ja yht autot. Pisut hirmgi hakkab, aga kohale jouab arusaam et see ongi sisemaa elu, vaga avatud tyhjad maastikud, tolm ja karm elu.

.. Hakkame elama lambapygajate majakeses, mis on toega luks. nii palju ruumi ja seda vaid meie paralt. Ohtul kohe pakutakse meile syya, toimub Barbeque. Juttu jatkub kauemaks.

SEEMNED MIDA KORJASIME

Sandlipuu- lihtsalt jalutad pangiga puuderivi all ringi voi soidad ATV-ga ja korjad kastanimuna meenutavad seemned yles. Lohnavad jube hasti. Siis korjasime mitmesuguste pudeliharjapuude (Melaleuca) ja soolapoosaste (saltbush), wattle-i (ei saa eesti keelde taas panna aga lohnasid jube hasti) ja kasuariinide (casuarina) vilju (kuprad, kaunviljad jmt). Hiljem parast kuivatamist peksime need kaunadest, kabidest, kupardest jmt valja ning soelusime labi.

FARMIST


Maad 9000 ha, lambaid 4500. Karjad vanuse jargi grupeeritud a 500-700 pealisteks erinevatele karjamaadele, mis traataedadega ymbritsetud ja iga aia keskel jarveke (soolase veega, sees elavad vahid, viimaseid, aga ka lambaliha, saime isegi maitsta, vaegade haa) Paris tihti kaisime peremehe, ta kastidziibi ( ute-ga)ning vahvate karjakoertega lambaid ajamas. omaette elamus, naha kuis koerad kasklusi taidavad jne. Ise seda autot juhida, millegiparast ikka paremalt ukse korvalt:) kaigukangi otsides. Palju konte ka koikjal, yks lammas suri ka meie silme all karjaajamise ajal, kadu 2,5 prossa, enamus pygamishaavadesse. jah pygamist nagime kah, lahime naabri juures (5km) ja taas elamused. Meie pererahva lambad olid juba ara pygatud koik. Imestame mida kyll need lambad siin soovad. Pollul vast millimeetrite korgune pruun kuivanud rohi- tegu aga liblikoielistega mis vaegade proteiinirikaste seemnetega.


Viljapollud. Kasvatavad otra ja nisu. Vaetis jube kallis ja seega kesapollu systeem - paar aastat kasvatavad liblikoielisei peal, sh lutserni. see hoiab pollu veetaseme korras ja vahendab sooldumise ohtu, pluss lammastel syya polla peal.


Seemneid kasvatavad et taastaimestada sooldunud alasid. Nimelt siin jargmine keskkonnaprobleem - metsade raiumine on maad muutmas korbeks ja veevahetus pole enam korras. Taimede puudumine ja suvised vihmad (pohjavee taseme tous) toovad soola maa alt yles ja taimed surevad, erosioon, tolm. Seega on motekas soolakutele soolataluvad taimed peale istuda et erosiooni valtida.

Keskkonnakitsest veel

Siin Ongerupis siis kah keskkonnahariduslik keskus, kuhu meis muidugi viidi (Yongergnow Centre). Vaga systeemne, ilus. See tegelikult linnu nimega MALLEEFOWL (aborigeeni keeles YONGERGNOW) kaitseks (ise vast hane suurune, kanaline, aga ehitab siukseid pesi et hoia ja keela - 5 m lai,1 m korge ja sees lehekodu jmt, mille all sobiv temperatuur et munad sinna hauduma jatta. Neid linde meid ka muidugi bush-i vaatama viidi (ja nagime, v lahedalt kah) nagu ka kohtumisele selle keskuse loojaga, kes muide peremehe ode.

Pererahvas

Suureparased inimesed. Sportlikud, pikad ja kohnad. Suured tennisehuvilised (vaatasime ykspaev koos kah Australian Openit, kus Eesti tydruk Kanepi mangis AU tydruku Malikuga, Malik voitis mhhmh).
Vaga hea huumorimeelega inimesed, sai pidevalt kovasti nalja.
Koige rohkem tegeles meiega peremees, suureparane ylemus, suureparane inimene. Samuti backpackerina nooruses ringi rannanud sh India Nepaal Sri Lanka, Euroopa.
Ka perenaine vaga lahe ja hoolitsev, elanud pisut ka rootsis. Molemad 100 protsenti looduse ja maainimesed.
Peres oli lisaks tytrele ka kaksikud poisid.

Olme

Pesime joime ja elasime talvel suurtesse tynnidesse kogutud vihmaveest. muidu sajab siin 350 mm. Suht korb jah. Tolm tolm. vahepeal olid meil ka sellised tyyd nagu peremehe veoauto pesemine ja tolmuste kuuride puhastamine mida puhastatakse iga 2 a tagant. siis nagime kyll valja nagu parajad tolmukakid. aga see ruum mis meil oma majakeses kasutada oli, algul ajas kohe segadusse, (kuna backpackerite kylalistemajades ei leia tihti kohtagi kuhu yhikatoas oma kott panna ja maga siis veel miskil ylemise naril ja vea oma suurem varandus sinna kaasa, oosel kardad et kukud voi alla). aga siin, mm. oijahh oma maja ja rohkem polegi vaja oelda.

Aga loomadest kah

Jah kangurud nagime siis nyyd ikka vaegade lahedalt ara. ja paris karja kah videvikud meist moodumas, ema pojaga paikeseloojangus jne.

Amblikud. Ykspaev avastan eriti suure ambliku toast, tegu friendly house spider-iga kes pidi karbseid sooma, selge meie sober.

Sisalikud siin ikka suured. Esiteks naljakad bobtail-id, kes oma paksus sabas veevarusid hoiavad ja suured varaani meenutavad, goanna-d.



BOBTAIL

Kangurud e Kangaroos e ROOS, liik- Western Gray

Ohtuti vallandub koogivaibal terve putukate armaada, saased. ja konnad elasid meil majas, paeval redutasid mikrouuni all, oosel hyppasid ringi ja koolusid koogikateratiku kyljes, hommikuks jatsid meile tavaliselt junnikesi porandale.

me sobrad karjakoerad - jack ja bess, eriti ilmekate nagude ja olemisega. Ilgelt tahavad patsutamist, hellitamist, muidu vaga ei saa, tooloomad. yks viis mu platu ara, kott jalle kergem....Ykspaev kui pidid aedikus karja ajama ei tahtnud eriti bess kaskluse peale - hop up, way up, yle lammaste selgade joosta, istus inxi jalge ees maas ja vaatas meid sellise pilguga et ega te mu asukohta kyll ju valja ei anna...

hommikuti istub koogiakna taga aga roosade kakaduude galahide parv.

Tiba toost kah naidet. Like a hobby!!!

Paikeseloojang



Karjaaiad, mida siin farmis sadu kilomeetreid.


OORAIDIII,


jargmise korrani...!!

Nyyd siis liigume edasi Margaret Riverisse viinamarjaaedadesse.

6 comments:

Egle Vulla said...

hirmus tuuline tundus seal olema...
kas ma saan õigesti aru, et te olite seal talus ainsad töölised...te nagu ei maini, et kedagi veel oleks olnud...

Loodetavasti on seal viinamarjade keskel sama lahe...ja loodetavasti saate seal netti kah :P

Reet alias Uduvine said...

just olime ainsad. aga kuna kombeks oli et pere teebki koiki asju koos, siis pereliikmed aeg-ajalt tegid kah ning esimesel nadalal olid peretytre sobrad kah.
oli jah tuuline ja tolmune ja age.

eks paistab mis meid viinamarjamaal ootab. juba esimesed tagasiloogid tana telefoni teel asju ajades, aga loodame et koik laheneb.

Unknown said...

:)
Nii lahe, et teil seal lahe on! Juhuuu!
Ärge väsige kõiksugu klippe ja pilte ülespanemast...eksju!

Edu ka järgmises kohas ;)

Mannu said...

Ei saa mainimata jätta, et klipid lähevad aina huvitavamax ja põnevamax. Nii nagu teie elu:)
Ma ei väsi neid vaatamast:)
Uskumatult julged õed on mul:)

Väga tublid ja nagu näha on päike teie suur sõber! Vahva.

Egle Vulla said...

jah, tõesti, videod on üüratult lahedad ja HARIVAD! Suured tänud!

Olge tublid, hoiame pöialt!

Egle Vulla said...

Niisiis vastus järelpärimisele Canoni esindusest (Overallist, Riia mnt.midagi):
Kahjuks Overall Casio fotoaparaatide remondiga tõesti ei tegele. Teie poolt
kirjeldatud vea iseloom võib viitada kahele asjaolule. Üks võimalus on, et
objektiivi sees olevad katikulibled on paigast ära. teine võimalus on, et välguga on
midagi lahti, et sedasi valgeid latakaid lajatab. Remondi maksuvus on 450.- kroonist
ülespoole, sõltuvalt sellest, kas on vaja midagi vahetada või mitte.

vat nii, ehk hind selgub siis, kui prof masinasse vaatab. Loodetavasti on see probleem sul veel aktuaalne (st. masin alles)