Saturday, August 30, 2008

lennud-liblikad ja lillelapsed

No terviseid siis kuklapooluselt ma teile saadan!

Saabumine Darwinisse kulges igati libedalt. Kuigi jah maletan veel seda tunnet, kui raskelt tuli lahti mul viimane samm Eestimaa kyljest kui lennukitrepile astusin (moeldes, olen ma siis segane tydruk, segaduses tydruk voi molemad korraga, et taas maailma teise otsa end lennutan).
Helsinkist suurt midagi ei maleta. Franfurtis viis tundi passisin, aga Singapuris ma juba monulesin pikamaalendurite unistuste lennujaamas, kus oli olemas lamamistoolide nurk ja massaazitoolid-masinad, tasuta internet.
Koige ebamugavam oli ligi 12 tundi lennata frankfurdist singapuri, kuigi lennuk oli suur, lausa kahekorruseline, oli see pilgeni igale poole austraalia erinevatesse linnadesse singapurist suunduvaid reisijaid. olime nagu kilud karbis, magasin enamuse ajast. teenindus oli kah rahvarohkuse tottu aeglane.

Ja siis Darwin. Esimese asjana viskas lennukitunnelisse astudes, mis pealt lahtine oli, nakku kuuma ja niisket ohku. Tunne oli kohe, et kuidagi vaga kerge on olla.
Tollis seekord midagi ara ei voetud, isegi kotti ei valgustatud labi, welcome to AU ja esimese asjana sai poole viie paiku hommikul magamiskott lahti pakitud ja lennujaama porandale pikali heidetud. Ja ma polnud mitte ainuke, oli seal igasugu karvalisi ja sulelisi hommikut ootamas.

Darwin, kui Tartu oleks igas suunas 20 km valja venitatud oleks see Darwin. Ropp palavus, hommikujahedus tahendab 29 kraadi, varjus eukalypti all paeval istudes 40 kraadi.
Majutusele kulutanud olen siiani 0 dollarit. Alustuseks olin nn kushetisurfar (couchsurfing.com) uhes darwini aarelinnades, sinna sai kahe bussiga ja intervallid busside soidugraafikutes on yyratud - 30 min - 1,5h. Ja kui veel ymberistumised kah teha tuleb... Aga polnud hullu. Bussidega soitsid eelkoige aborigeenid jt randurid erinevates vanustes. Aborigeene on siin vaga vaga palju.
Couchsurfingu voorustaja Mick on aga yks lahedamaid voorustajaid keda olen senini kohanud. alustas oma tegevust pool aastat tagasi ja selle ajaga tal seal labi kainud mitukymmend backpackerit, 23 erinevast riigist. Muide mina olin teine eestlane, yks kolmest eksootikamaast. Minu ajal oli seal korraga vahemalt viis randurit. peremehe enda voodis magas kylas olev tema enda (couchsurfarist:) isa, koik randurid said pikutada erinevates tubades ohkmadratsil, samas kui peremees magas ise elutoa kushetil:) Kylmkapp oli meie tarbeks alati ollet tais. Toredad ohtud, jutuajamised, palju nalja.
NB ta lubas koik eestlastest sobrad vastu votta, kui vaja, ei peagi couchsurfingu liige olema, et andke teada, kui darwini satute.

Darwinis sai siis kah aega veedetud, veidi vaatamisvaarsustega tutvutud ja kovasti tood otsimas kaidud. kohe kui lennujaamabussist maha astusin, asusin seljakotid seljas kuulutusi otsima. Noh olukord tegelikult vaga hea polnud. Mangohooaeg kulma talve (no ei tea kus see kulm siis kull on) edasi lykkunud ja muud suurt mulle kui backpackerile ei pakutud jne. aga ma just farmitood tahan, et oma teise aasta viisa jaoks vajalikud paevad kokku saada.
et sisuliselt anti mulle lootust tood saada poolest septembrist parimal juhul. no mida kuradit, kirjade jargi peaks siin hooaeg olema aastaringne ja veel enne tulekut oli internetis kuulutusi yleval.

hakkasin siis otse helistama erinevatesse seljakotirandurite hostellidesse, byroodesse ja lopuks ka farmidesse darwini lahedal ja kaugemalegi ja nemadki midagi lubanud ja kinnitasid hooaja edasilykkumist. isegi kununurrast ei antud lootust, bussipilet aga sinna sama kallis kui lend kuskile palju monusamasse ja jahedamasse kohta. aga peaks siin pohjaterritooriumil ikka kah tiba ringi vaatama.

aga siis oli siiski nous mind toidu ja majutusega tasudes vastu votma liblikafarm http://www.butterflyfarm.net/. Ja nyyd ma tegelen siin siis sellise asjandusega nagu wwoofing http://www.wwoof.org/ tegemist yhendusega, kuhu kuuluvad mahefarmerid ja vabatahtlikud, kes neis farmides soogi ja majutuse eest tood teevad.
Chillin siis siin niikaua, kui palgalise too-otsa lopuks saab. aga mis koige parem, saan siit oma kohustuslikud famipaevad kah teise aasta viisa jaoks. See nn mahefarm tegelikult rohkem majutusasutus restoran, aga kasvatavad siis juurvilju (maailma mahlasemad porgandid vist), liblikaid ja troopikataimi. Chillin siis siin seni ja samas ei kuluta sentigi.

Koht super, eile saabusin. Elavad siin siis igasugu vabatahtlikud backpackerid, yks hipim kui teine, tatokaid ja jalaketikesi tais. Enamus prantslased. Koige hipim on aga peremees ise, nt ripuvad tal korvas tyrkiisripatsid, kaevorud, sormused ja lillelised sargikesed, india kottpyksid jne. Seoke stiil ruulib siin. Enamus olnud siin vahemalt kuu, aga ma nii kaua kyll ei plaani olla.
Sisustusest. Koik on tais buddha kujusid, bob marley-indiaanlaste-haldjate-liblikate pildikesi, palvelipukesi, viirukid jne. Palju troopilise vihmametsa taimi igalepoole paigaldatud. Ja liblikad. Siin olemas liblikamaja. Liblikas lendab posele, vaatad kuidas lombikeses nahistab kipkonn, ujub kalake. siis siin veel lemmikloomade majake janeste, merisigade, jaanalindude, rotikestega jne.
st nagu , oaasis troopilises poolkorbes. aa ja didgeridoo-d siin mangimiseks, just harjutasin esmakordselt, aa midagi ei tulnud valja, veel, ehk saab varsti teile musaklipi saata:)

ja vaba aega palju. lisaks voib restorani koogist iga aeg syya votta (kui vaid isu ses palavuses oleks) ja kylmkapist jaakylmi jooke. ja basseini sulpsata.
toost. et naudin universaalse abilise staatust kyll koogis ja ohukonditsioneeriga majabokse kyyrides ning eriti veedan aega kylmkappe nyhkides. Ega vaga kipugi kuuma paikese alla vabaohu - sauna allergilist reaktsiooni tekitada voivaid mangosid korjama. Siin on vaga loogastav ohkkond.
Ropult palav on jah, aga iga paevaga harjun rohkem.

et elu on liblikas

Udu,
Batchelor, Pohjaterritoorium
(100 km Darwinist Alice Springs-i poole)

3 comments:

Unknown said...

Kle Udukene....sa oledki segane :)
Kahju, et sa nii kiiresti ikkagist minema vurasid...üks pidu jäi nüüd pidamata. :):)


Muide meil siin on täiesti masendavalt vihmane ja täitsa külm ka...nii et ma arvan, et kohalike kartulikorjajate töö lükatakse ka jõuludesse edasi. irw

Ps.Igatahes väga hipi tundub sul seal olevat...ära kanepiga siis üle pinguta :P

Reet alias Uduvine said...

tanud marju!
votan rahulikult!
joudku paike ka kodumaale!

Udu

Mannu said...

Nii ta kahjux on jah et ainult sajab ja sajab. Sellega juba nagu harjunud aga jube külm on ka. Ilmateade lubas siin juba öökülma isegi:(
Seega sina naudi seda parasiidi saart nii kaua kui võimalik!

Ja palux pilte ka!