Thursday, May 1, 2008

Donnybrook


Hei tervitused siis

Kasutaks siis taas voimalust end eesti keeles valjendada.

Hetkel tegelen siis working holiday working poolega. Saabusin siia Donnybrooke-i tapselt nadal tagasi.
Saatis mind siia Perthi tyybyroo ja koht ise on nn Donnybrooke-i tyybyroo. Nimelt on tegu kylalistemajaga, kes piirkonna puuviljaaedadesse backpacker-eid tyyle vahendab. Kui kylalistemajast lahkud, siis ka tyytada siin vaidetavalt ei saa, ilge monopol. arvan ise et ikka saaks. aga ausalt oeldes ongi monus kui keegi vahepeal sinu eest asjad ara korraldab, kuigi siiani sai seda kiivalt valditud.

elatakse siin siis 4-6 kohalistes yhikatubades, mina aga telgin maja taga, odavam, privaatsem.

Iga ohtu pannakse siis miskid tiimid kokku ja saadetakse kuhugi midagi jargmisel hommikul korjama. et siis ohtuti kaheksa paiku jalutad syygituppa ja loed nimekirja kas tuleb homme tyyd, kus ja kellega. isegi seda ei tea mis seal tegema hakkad.

alguses kohe tyyd ei olnud ja ma ka teadsin seda, aga tahtsin perthist pogeneda. egas mul siis suurt midagi teha polnud. tahtsin hirmsasti matkaradadele jmt kohtadele minna. Donnybrooke turismiinfo klassifitseeris esmalt mu kysimuse, et kus siin jalutada saaks, erakordsete ja imelike hulka ja oeldi mulle seal et siin pole kuskil jalutada. pika veenmise peale anti mingi kaart ja soovitused. siis leidsin ise yles imeilusa banksia-metsa kangurude ja punaste sabadega mustade kakaduudega ja tegevust jatkus kohe pikalt nendeks vabadeks paevadeks.
ja jutu peale, et ma second day alone randan, vottis mu lobustamise enda mureks shoti noormees. ning sai siin veel tiba tutvust tehtud sakslaste ja jaapanlannaga. ning korraga niipalju uusi nagusid ja lugusid, et polnudki vaga igav, kuigi koht on siin toepoolest suht pommiauk.
aga siis algas tyytamise aeg.
no pandi siis mind tiimi paariga inglismaalt ja saksa poisiga.

Olen siis korjanud ounu, mis alguses tundus vaga lihtsa toona. Esimene paev sai kaidud farmis, mis oli imeilus. Igalpool olid lambukesed ja tallekesed. ja kui meie puuviljaaedade vahel kondisime jooksid lambatalled karjudes meie poole, aia alt labi ja koik oli imearmas. saime toita alpakaid ja syya igasugu muid ponevaid puuvilju mille nimegi ma ei tea seal paradiisiaias, ning lisaks pakkus peremees kohvi ja imemaistvat kodus tehtud (kreemiga!) kooki ning muretses pidevalt et me liialt ei tootaks ja end ara ei katkestaks. puud ise olid veel v noored ja madalad, jalutasid nende vahel ja noppisid mone punasema ouna.

siis paraku selgus parast esimest tyytundi (nimelt see farmer asjas algaja, esimene hooaeg alles ounu korjata), et tegu vale algusega (false start) ning tegelikult hooaeg algab alles 10 p parast, praegu pole ikka motet korjata, liiga vahe punaseid ounu. peremees oli lausa nous vahepeal rendi kinni maksma et ikka 10 p parast just tema juurde tagasi tuleksime, uskumatu ja lubas meile selle tunniajase tyy eest eesti rahas veel 500 raha maksta, uskumatu mees.
noh muidugi laheme tagasi.

kohe samal paeval leidis meie kylalistemaja tyyvahendaja meile kohe uue koha. uskusime et kui paradiisiaiast tuleme, siis ilmselt porgusse ka laheme. tapselt nii ka oli. esimene asi mida me uues kohas nagime oli madu roomamas ja kuulsime pyssipaugud lindude hirmutamiseks, arvasime kohe et neid marke arvestades, sealt midagi head tulla ei saa.
tapselt nii oligi. perenaine osutus pesueht noiaks ja peremees ei ytle sulle teregi voi ei vaata sinu poolegi. koik puhkepausid unustati seal nii muuseas ara, et siis korjasime non-stop seal. viimasel paeval selgus veel et nemad maksavad vahem kui teised farmerid ehk siis kandi nn kokkulepitud miinimumist alla. elamine oli neil toeline prygiauk ja nad koguaeg vannuvad. prrh, ...

igastahes tana ma kaebasin nende peale meie kylalistemaja tyyvahendajale ja palusin end sinna rohkem mitte tagasi saata. muidugi olen ma siin yks vanemaid backpacker-eid ja enamus tuleb siin keskkooli lopupingist. seega teised vaga enda eest ei seisa, keegi peab siis kaebama jne kaima. eks ma siis kaeban.

homseks aga lubati tyyd oliivifarmis.

aga tiba olmest.
elab siin kylalistemajas yle 100 inimese vist ja vahemalt 80 protsenti neist on aasiast. ohtuti yhiskoogis syya tegema minnes tuleb oodata paris kaua ja yksikud eurooplased (eriti vaprad on ses suhtes itaalia poisid) seda yldse yritavad, sest see on aasia inimesi paksult tais ja igayks vaaritab seal oma riisi ja muid roogi vahemalt 2 tundi, kasutades selleks korraga vahemalt kolme potti-panni.

no ma enamasti olen piirdunud volileiva vmt-ga. yleeile, aga pressisin end kuidagi syya tegema.
esmalt imbud sinna koreakeelsesse keskkonda kuidagi sisse. siis seisad tykk aega kuskil (kuhu mahud), siis akki tekib kuskil piisavalt pinda kuhu oma syygitegemise riistad asetada, siis voib juhtuda et kuskil vabaneb miski pliidiauk, siis pressid end korealase korvale ning kui vaga veab on isegi moni vaba pott kuskil, mis siis et koige armetum koogis, ja teed kiiresti oma toidu ara, voimalikult lihtsa ja kiire. kui tahad poti kohe ara pesta, ootad uuesti pikas jarjekorras, targem on vahepeal ara syya, et toit ara ei jahtuks ja siis tulla oma potti pesema. kuid voib juhtuda, et kuna see ainus vaba pott hetkel, on selle keegi teine juba ara pesnud.

igastahes vaga ponev siin.

jargmise korrani,

fotode lisamine kulgeb siin kuidagi yliaeglaselt. eks siis moni teinekord.

4 comments:

Unknown said...

No poti pesemise pärast väga vist muretseda ei tasuks...eriti kui usinad pilusilmad läheduses on....las teevad midagi kasulikku muidu ainult risustavad planeeti oma suure hulgaga.

Loodetavasti on su mp3-mängijas veel vaba ruumi....riputan kohe üles uue plaadi tead-küll-kelle-muusikaga (see paha iseloomu ja viinakommetega mees, kellel on head laulud :) ) ...et su olemist seal veitsa kodusemaks ja mõnusamaks teha, vanasse kohta Muusika kataloogi ;)

Ole muhvel!

Reet alias Uduvine said...

marju suured suured tanud sulle
see eesti muusika ja veel lemmikartisti uus plaat maailma teises otsas on kullastki kallim

Egle Vulla said...

sa võiksid ju ikka vahel blogi ka täiendada...:P

Reet alias Uduvine said...

ma ei viitsi. pole vabu paevi kah eriti olnud.

aga kui homme on, akkist pikendan

mis siin ikka viljad ja ponevad seiklused